08-09-06

heel verontrustend

Extreem rechtse militairen planden aanslagen

Bij huiszoekingen in vijf legerkazernes en op achttien privéadressen zijn gisteren zeventien mensen gearresteerd. De speurders namen onder meer wapens, fascistische propaganda en een zelfgemaakte bom in beslag. De spil van de bende, soldaat Thomas Boutsen, was een militant lid van de neo-nazistische organisatie BBET.

De hele dag lang hielden zo'n 150 agenten huiszoekingen in de militaire kazernes van Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem en in achttien privéwoningen in Dendermonde, Antwerpen en in het Limburgse. De grootscheepse actie paste in een onderzoek van de federale gerechtelijke politie, het parket van Dendermonde en het federaal parket, die al sinds 2004 een bende vermoedelijke radicalisten in de gaten hielden. Zeventien van hen werden gisteren aangehouden.

De speurders troffen een indrukwekkend arsenaal vuurwapens aan, waaronder oorlogswapens. Ook werden ontstekers voor landmijnen, een enorme hoeveelheid munitie, kogelvrije vesten, gasmaskers en explosieven meegenomen. Ook de computers van de zeventien gearresteerde personen werden in beslag genomen, evenals vlaggen, propagandamateriaal en racistische literatuur. "In één woning werd een zelfgemaakte bom gevonden met ontsteker", zegt federaal procureur Daniël Bernard. "Ook een model van een opeisingsbrief werd aangetroffen. We beschikken over voldoende gegevens die erop wijzen dat de hoofdverdachte in de toekomst aanslagen wilde plegen om de structuren van ons land te ontwrichten. Let wel: er waren nog geen concrete plannen voor een dergelijke aanslag."

Hoofdverdachte en spil van de groepering, soldaat Thomas Boutsen, was een militant lid van de organisatie BBET (Bloed, Bodem, Eer, Trouw), een afscheuring van Blood and Honour Vlaanderen, met wie BBET overigens in de clinch lag. Vanuit het Regiment Bevrijding 5de Linie in Leopoldsburg ronselde Boutsen extreem rechtse leden voor zijn clandestiene organisatie. Procureur Bernard: "Hij organiseerde soms stiekem paramilitaire oefeningen op het legerdomein, en onderhield intussen nauwe contacten met de extreem rechtse Nationale Alliantie (NA) uit Nederland. Samen met zijn kompanen zette de hoofdverdachte een illegale wapenhandel op. We hebben geen aanwijzingen dat er wapens uit het Belgisch leger zijn ontvreemd, maar er is sprake van zeer gesofisticeerde oorlogsvuurwapens. De handel werd langzamerhand op de spits gedreven. Opdat we wilden vermijden dat die wapens op de (zwarte) markt terecht zouden komen hebben we nu ingegrepen."

De gearresteerden worden verdacht van racisme, xenofobie, negationisme, neonazisme en van inbreuken op de terrorismewet en de wapenwetgeving.
(Eigen berichtgeving 07:45)

Bron: De Morgen

 

 

 

 het maakt me bang, enorm bang...

 

10:09 Gepost door Just me in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Mijn vriend vertelde dit gisteren ook tegen mij. Dit maakt ons ook enorm bang!

Gepost door: Mama van Yasmina | 08-09-06

aanslag wie had dat nu gedacht van de militairen

Gepost door: bomma | 11-09-06

De commentaren zijn gesloten.